Zdravé, chutné a krásné – to chce mít na talíři každý

Pokud jste si v poslední době dali někde v restauraci steak, tak jste určitě měli i fazolky, které jsou velkým hitem letního grilování, a proto je mnoho restaurací využívají jako vhodnou ozdobu či přílohu k masu. Ovšem tohle je něco, co si můžete připravit i sami doma.

Fazole nemusí být jen vařené

Mnoho lidí zná fazolové lusky ze školní jídelny jako omáčku či ještě méně oblíbenou formu fazole nahusto. Ovšem dnes existují daleko chutnější a modernější postupy, jak fazolky připravit.  Opravdu je poslední dobou oblíbené dávat fazole na grilované maso či steaky, tak to klidně můžete vyzkoušet i vy doma. Stačí, když fazole dáte vařit, dokud nezměknou, osolíte je a nemusíte se bát ani trochu pepře. Když je budete mít uvařené, tak je dejte na chvíli na gril a máte perfektní přílohu k masu. Pokud byste je chtěli využít jako dekoraci, tak velice krásně vypadá, když zamotáte tři lusky fazolí do slaniny a až poté je dáte na gril, právě tato dekorace je velice hojně využívaná v restauracích a nelze jinak, než to pochválit.

Nezapomínejte na to, že fazole jsou zdravé

Už ve školách jsme fazole dostávali poměrně často a to z jednoho prostého důvodu, jsou zdravé, a proto jejich konzumaci poroučely jídelníčky.  Kromě toho, že fazole mají spoustu vitamínů, je v nich také vápník, který potřebujeme na kosti. A málokdo ví, že vápníku je ve fazolích srovnatelné množství, jako je v mléce. Kromě toho můžeme fazolkám poděkovat za dobré trávení či neméně důležitou krvetvorbu, která je důležitá zejména pro ty, co mají málo krevních destiček či jiné krevní nemoci.  Je opravdu mnoho důvodů, proč bychom tuto zeleninu měli jíst, připravte si fazolky, tak aby vám opravdu chutnaly.

Domácí je nejlepší

Kromě toho, že fazolky na talíři dobře vypadají, chutnají a dokonce jsou zdravé, tak mají i další výhodu, což je to, že si je můžete sami doma vypěstovat. Je mnoho lidí, kteří mají za domem či na chatě zahradu, na které pěstují zeleninu a není problém mít zde kromě rajčat, paprik a okurek, také fazolky. Pravdou je, že existuje více druhů fazolí, a pokud si chcete připravit fazolky na grilu, tak byste měli zvolit mladé čerstvé lusky, které se nepěstují na suchá zrna. Péče o nich je poměrně nenáročná, takže je s klidem může vypěstovat i zahrádkář amatér.

Pozor! Fazole jsou i pro vegetariány

Nemusíte fazolky dávat striktně jen jako přílohu či odbudu k masu. Je to stejně tak výborná pochoutka pro vegetariány, stačí jen najít lepší využití. Například jejich chuť krásně vyniká v různých zeleninových salátech. Ovšem nejlépe uděláte, když je i do těchto salátů dáte grilované a pochutná si na nich, jak vegetarián, tak i člověk, který má maso velmi rád. Ovšem pokud dáte fazole i na maso a pak ještě do salátů k jednomu pokrmu, tak už jich bude zbytečně hodně. A proto je lepší, aby si jedlíci masa udělali pěknou ozdobu či zdravou přílohu a vegetariáni velice chutný salátek.

Fazole nemusí být vždy takové, jak je známe ve škole. Naopak jsou opravdu chutné a na talíři vyčarují perfektní estetický dojem.