Stravujte se super!

V poslední době se rozšířil pojem superfoods, jinými slovy superpotraviny. Jedná se o potraviny nějakým způsobem výjimečné. 

Čím jsou superpotraviny jedinečné?

Jsou významnými antioxidanty, což znamená, že působí proti poškození a stárnutí buněk a celkově zpomalují stárnutí, působí preventivně proti srdečně cévním nemocem i rakovině, a podporují imunitu.

Jsou jedinečné svým obsahem živin, vitaminů, minerálů, enzymů, proteinů, ale i vlákniny. Navíc detoxikují tělo a vyživují kůži, kosti, svaly, ale i zuby, nehty a vnitřní orgány. Jak je možné, že se v nich nachází takové množství výživných látek?

Mnohé ze superpotravin pochází z míst, kde musí odolávat ne zrovna příznivým přírodním podmínkám (sucho, teplo, vysoká nadmořská výška a podobně). Tím pádem jsou nucené v sobě zadržet co nejvíce živin, aby byly vůbec schopné přežít.

Co řadíme mezi běžné superpotraviny?

Mezi nejběžnější a snadno dostupné superfoods řadíme zejména ořechy (zvláště pak vlašské ořechy, mandle, kešu, ale i para ořechy nebo kokos). Vynikají tím, že obsahují vitamíny, minerály a zdravé tuky. V dnešní době velmi opomíjenou, ale o to více zdravou potravinou, jsou luštěniny.

Přitom jejich příprava je velmi jednoduchá, rychlá a pestrá, a dají se využít nejen v teplé, ale i ve studené kuchyni. Připravte si proto čočku, hrách, fazole, sóju nebo cizrnu na mnoho způsobů.

V letním období jistě přijde vhod rychlý salát ze zdravější červené čočky nebo zeleninový salát s cizrnou. Lesní plody, jako jsou borůvky, brusinky, maliny a ostružiny, jsou nejen oblíbené, ale hlavně nabité vitamíny a minerály! Přidat je můžete do osvěžujícího ovocného koláče, ale i do jogurtu nebo ranního smoothie k snídani.

Z dalších běžných superpotravin jmenujme například avokádo, granátové jablko nebo brokolici. Ta navíc obsahuje hodně vlákniny a málo kalorií.

Ochutnejme nevšední superfoods

Nejsilnějším antioxidantem obecně je acai berry. Pochází z brazilských deštných pralesů a je hotovým zázrakem. Obsahuje totiž nespočet vitamínů a minerálů, jmenujme například vitamíny A, B, C, E, mangan, hořčík, vápník, fosfor, železo, draslík a mnoho dalších. Stabilizuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu, posiluje imunitu a pomáhá při stresu.

Aloe vera je považována za „rostlinu nesmrtelnosti“.Obsahuje polysacharidy, enzymy, vitamíny, minerály a stopové prvky, je silným antioxidantem a snižuje hladinu cukru v krvi.

Goji, plody kustovnice čínské, pochází z Himalájí. Jsou silným antioxidantem, snižují hladinu krevního cukru, léčí jaterní choroby, podporují imunitu a navíc obsahují vůbec nejvíc beta – karotenu!

Hitem poslední doby jsou i chia semínka. Jsou to semínka šalvěje hispánské a pochází z Jižní a Střední Ameriky. Jde o přírodní „povzbuzovač“, který je významným zdrojem omega – 3 mastných kyselin, vitamínů A, B, C, E a široké škály minerálních látek. Můžete je přidat do těsta při pečení chleba nebo si je jen nasypat do jogurtu, ranního koktejlu nebo si z nich vyrobit puding. Mají vysokou sací schopnost, takže po nabobtnání více zasytí.

Konopná semínka obsahují velké množství esenciálních látek. Podporují správnou funkci mozku, metabolismus, hormonální rovnováhu a zabraňují lámavosti vlasů a vzniku lupů. Čokoláda není žádným hříchem, jak si spousta z nás stále myslí. Pokud ovšem konzumujeme opravdu hořkou, s obsahem kakaa alespoň 70%. Kakaové boby jsou totiž vitamínovou a minerální bombou. Příznivě ovlivňují nervovou soustavu, vyživují kůži a vlasy, regulují krevní cukr, posilují imunitu a jsou významným antioxidantem.

Hlavní významnou složkou guarany je kofein. Ten se však na rozdíl od toho běžného „kávového“ vstřebává postupně a zajišťuje proto delší stimulaci nervového systému. To se projevuje povzbuzením, odstraněním únavy, dodáním energie a navíc regeneruje a revitalizuje organismus.

Karob, jiným názvem svatojánský chléb, se získává z lusků rostliny Ceratonia Siliqua, která roste ve Středomoří.  Obsahuje kofein, ale jinak je velmi podobný kakau. Jeho významnými složkami jsou proto vitamíny A, B a D, vláknina a minerály (hořčík, vápník a železo).

Nopál, známější pod názvem opuncie, jsou sušené kaktusové fíky. Snižují vstřebávání cukrů a tuků a obsahují široké zastoupení živin, zejména pak vitamínů A, B a C a minerálů – vápník, hořčík, draslík a železo.