Léto už nám klepe na dveře a všichni už se těšíme, až se budeme vyhřívat na sluníčku. I když tato nadšení z teplých dnů vždy trvá jen chvíli, protože po nějaké době je nám příliš horko a zase hledáme stín, kde bychom se ochladili. Avšak existují i lepší řešení, jak se v parných dnech příjemně osvěžit.
Osvěžení, které si vyrobíte sami doma
Nejlepším letním osvěžením je zmrzlina, protože tu mají rádi opravdu všichni. Mnozí si jí kupují i do zásob, aby si doma v parných dnech mohli z mrazáku vytáhnout tuto sladkost a aspoň trochu se zchladit. Avšak nejlepší zmrzlina je ta, kterou si vyrobíte doma sami. Uděláte si jí přesně podle vaši chuti a budete mít jistotu, že je kvalitní.
Jak se dělá zmrzlina?
Ti, co někdy prodávali kornoutky s ledovou a sladkou zmrzlinou určitě vědí, že klasická zmrzlina se vaří. Avšak existuje i méně náročné recepty, které jsou stejně chutné a kvalitní, jako vařená zmrzlina. Je to poměrně snadné. Základem domácí zmrzliny kupodivu kondenzované mléko a ušlehaná smetana. Kondenzované mléko je důležité právě proto, že v sobě neobsahuje žádnou vodu, tedy v mrazáku nevytváří krystalky, které nepříjemně křupou v ústech. A smetana dodá zmrzlině lehkost.
Máme rádi vanilkovou
Pravdou je, že jen kondenzované mléko a ušlehaná smetana jsou pro mnohé nudnou kombinací, a proto si ji můžete vylepšit. Buďto přímo do základu vmícháte trochu příchuti podle toho, co máte rádi. Například to může být vanilka, pár kapek citrónu či máta a podobně. Klidně můžete do tohoto základu vmíchat třeba i oříšky, ale ty míchejte opravdu opatrně, abyste nenarušili strukturu domácí zmrzliny. A samozřejmě, že můžete konečnou zmrzlinu dochutit různými omáčkami třeba z malin, čokolády a podobně. Nedoporučuje se dávat moc chutí přímo do základu, avšak pokud toužíte například po ovocné zmrzlině, tak byste měli s danou chutí svařit smetanu, nechat jí vychladnou a poté vymíchat a spojit s kondenzovaným mlékem.
Zmrzlina, která mi chutná
Velkou výhodou doma vytvořené zmrzliny je právě to, že si do ní můžete dát opravdu cokoliv, co máte rádi. A mnozí také velmi experimentují a zkoušení dokonce i netradiční kombinace, jako jsou ančovičky, sýry a podobně. Avšak v takových případech si dávejte pozor, protože úplně každá zmrzlina by měla obsahovat cukr, protože bez cukru je zmrzlina příliš tvrdá. A někdy to může být opravdu riskantní, dát sýr na sladko a podobně.
Zmrzlina je v mrazáku
Když máte vytvořen základ podle vašich chutí, tak stačí jen dát jej do mrazáku, ideálně na 4-6 hodin, aby opravdu ztuhla. Mnoho lidí se bojí dávat zmrzlinu do mrazáku, protože poté chytá pachy ostatních potravin, avšak nemusíte se bát, když jí dostatečně obalíte fólii, tak bude stejně pořád dobrá. Vzhledem k tomu, že se jedná o domácí zmrzlinu bez chemických přípravků, tak se doporučuje mít ji v mrazáku pouze dva týdny, protože poté ztrácí chuť.
Zmrzlina je nejlepším osvěžením a opravdu výborná je, když je podle vaši chuti.