Jak se začaly znovu značit potraviny

Výrobci potravin dostali nové nařízení a to spočívá v detailním popisu toho, jaké je složení potravin. Dříve jsme se například mohli dočíst pouze to, že šlo o směs rostlinných olejů a tuků, dnes už nás výrobce musí informovat o tom, o jaké konkrétní tuky a oleje se jedná. Uvádět se musí nutriční složení výrobků a vy podle toho poznáte, jestli je potravina kvalitní, či nikoliv.

Nutriční označení se musí však zatím uvádět jen tehdy, pokud výrobce prezentuje potraviny jako výživové, či zdravotní a pak také tehdy, jsou-li potraviny obohaceny o výživové látky, vitamíny, minerální látky, anebo pokud jde o doplněk stra vy.

Výživovými a zdravotními tvrzeními používají výrobci potravin hlavně proto, aby zdůraznili přednosti dané potraviny, mezi povolená tvrzení patří to, že se jedná o zdroj  omega 3 mastných kyselin, že se jedná o výrobek s nízkým obsahem nasycených tuků, výrobek s vysokým obsahem vlákniny, dále pak na obalu může být uvedeno, že vitamín B přispívá k normální funkci nervového systému a také to, že výrazně snižuje cholesterol.

Nyní je povinností uvádět a zvýrazňovat alergeny a tím pádem se můžeme vyhnout surovinám, na které jsme alergičtí. Co se týká alergenů, které jsou uváděny, tak jsou to vejce, celer, hořčice, mléko, lepek a další suroviny, které mohou vyvolávat alergickou reakci.

Při nákupu potravin teď budete nyní jasně vědět, jaké alergeny jsou obsaženy v potravině, výrobci dále potom byli nuceni zvětšit písmo a dále potom museli upřesnit surovinové složení. Zakázané jsou také například zkratky, které spotřebitelům většinou nic neřekly.

Nyní při nákupu zboží poznáte na první pohled, co kupujete. Mezi další novinky patří fakt, že vás výrobce nesmí obalamutit spotřebitele tím, že si kupujete například jahodový džem, ve kterém však nic z jahody není obsaženo, ale obsahem je pouze náhražka.