Jak připravovat bylinkové čaje

Čaj patří mezi jeden z nápojů, který je velmi oblíbený po celém světě. Samozřejmě názory na kvalitu čaje se velmi rozcházejí, a tomu také odpovídají produkty, a to od těch nejlevnějších, které najdeme na pultech supermarketů, po ty kvalitní, ve specializovaných obchodech. Oblíbenou variantou jsou z hlediska našeho zdraví určitě ty bylinkové. Ale i zde pozor na jejich kvalitu.

Nejlepší možností je čaj sypaný

Zatímco běžný sáčkový bylinkový čaj může být pro někoho lákavou možností, rozhodně je třeba vědět o tom, jakou vlastně nabídne kvalitu. Často jsou v sáčcích pouze zbytky toho sypaného. Na druhou stranu ten sáčkový stačí zalít, a po pár minutých je hotovo. A určitě v tomto ohledu nepřekvapí ani to, že z hlediska chuti to však rozhodně nebude ono, a tak pokud si chceme dopřát takový čaj, který bude kvalitní, je nutné sáhnout po těch dražších – ideálně ve specializovaných čajových prodejnách.

Důležité je množství, ale i doba louhování

Pokud se tedy zaměříme přímo na kvalitu, tedy na dobrý sypaný bylinkový čaj, je třeba nabrat i správné množství. V principu tak stačí jedna čajová lžička, a to na jeden hrnek čaje. Konkrétně na zhruba 2 – 2,5 decilitru. Po zalití horkou vodou je však nutné hrnek přikrýt, a danou směs nechat poměrně dlouho louhovat. Doba se pohybuje od deseti do patnácti minut. Jedině tak bude čaj připravený správně. Následně si ho již můžeme vychutnat, a v klidu vypít.

S dávkováním to nepřehánějme

A ačkoliv se může zdát jedna lžička na celý hrnek čaje málo, rozhodně bychom neměli dávat více. Je to hlavně z toho důvodu, že byliny sice dokážou léčit a pomáhat, ale některé mohou být ve větším množství naopak jedovaté, a místo pomoci mohou způsobit i zdravotní problémy. Navíc bychom měli uvařený čaj pít ihned po vylouhování, jelikož postupem času ztratí řada bylin svou účinnost, a tak sice stále ještě pijeme bylinný čaj, ale nemá žádné účinky.