Praktické rady

Elegantní žena ví, čím zahnat hlad

 

Rádi si pochutnáváte na cizokrajné kuchyni a nevadí Vám při vaření zkoušet nové recepty? Nechejte se zlákat delikatesní španělskou kuchyní. Lehkou inspiraci k tomu objevíte i na webovém portále společnosti Bassta www.bassta.cz/produkty/.

Čas na seznámení se španělskou gastronomií

Do španělské kuchyně se zapsala významně historie východní částí Pyrenejského poloostrova stejně jako geografické rysy. Španělská kuchyně je silně ovlivněna především stravováním Arabů, kteří zde od osmého století našeho letopočtu žili. Španělé patřili v období novověku k předním kolonizátorům. Není tedy divu, že také umění „nového světa“ hraje v tamější kuchyni důležitou roli. Nelze opomenout ani skutečnost vlivu francouzské kuchyně na severu země. Ve Španělsku existují jídla, která jsou typická pro celou zemi, ale také pro jednotlivé regiony. Podobně jako jinde ve Středozemí tak i ve Španělsku se často a s velkou oblíbenou používá při přípravě pokrmů olivový olej. Právě ten patří k nejtypičtějším španělským potravinám. Možná Vás totiž překvapí, že právě Španělsko je považováno za jeho největšího producenta i konzumenta na světě. Jen stěží si lze španělskou kuchyni představit bez použití česneku, cibule, rajčat a paprik. Vlivem Arabů si své postavení ve španělské gastronomii našel také šafrán a římský kmín. Velmi rozšířené je také používání medu a to jak při přípravě sladkých, tak slazených pokrmů.

Co ochutnat ze španělské kuchyně?

Jaké jídlo je tedy typické pro Španělsko?  K celonárodním specialitám patří tortilla espaňola, k jehož přípravě postačí cibule, brambory, vejce a sůl. Tato mohutná bramborová omeleta se podává obvykle studená a to buď samostatně, nebo s kouskem pečiva. Výjimkou není ani tortilla vložená do bagety s majonézou. Když se řekne gaspacho, možná se mnohým vybavený seriál s prvky scifi Červený trpaslík. Tato studená polévka husté konzistence je však skvělým osvěžením především v horkých letních dnech.  Kdo navštěvuje pravidelně Španělsko, ten by si neměl nechat uniknout ani pochutnání si na iberské šunce nebo paelle. Stejně jako na žádné české oslavě nechybí jednohubky a chlebíčky, tak ani ve Španělsku neschází tapas. Ty se připravují jak tepelně zpracované, tak studené. Z alkoholických nápojů jsou to pak červená vína nejvyšších kvalit.

Recommended

Leave a Comment