Dietní jídelníček představuje sestavený plán stravování. Stravovací plán napomáhá ke konzumaci vyvážené zdravy, ale i procesu hubnutí. Stravování tvoří sedmdesát procent úspěchu při hubnutí, zbylých třicet procent tvoří aktivní pohyb. Proto se vyplatí jíst s rozmyslem a stravování si dopředu naplánovat. Základem všeho je naučit se správně vybírat potraviny podle určitých kritérií.
Potraviny se vybírají především podle energetické hodnoty, glykemického indexu a hodnoty nutriční. Ještě před sestavením jídelníčku je důležité vědět, jak potraviny zdravě a dietně upravovat, jak kontrolovat pocit hladu a sytosti. Také, jak vhodným složením stravy podpořit metabolismus. Užitečné je si shromáždit dietní recepty. Vše dokážete zvládnout ve třech krocích.
Kroky vedoucí k dietnímu jídelníčku
1. krok Získání znalostí o výživě
Nastudujete si knihy o zdravé výživě, ty Vám hodně pomohou s orientací v potravinách. Vyplatí se investovat čas do kvalitní i dobré přípravy. Změna stravovacích návyků i jídelníčku má být trvalá. Z tohoto důvodu musí vyhovovat všem vašim potřebám.
2. krok Vytvořte si zásoby
Lidé, kteří chtějí hubnout, by si měli udělat zásoby potravin na několik dní dopředu. Samotný jídelníček je vhodné sestavit si alespoň den předem. Základem tedy je revize v ledničce. Vodítkem pro správný nákup potravin Vám mohou být dietní recepty, podle kterých plánujete vařit.
3. krok Sestavte si dietní jídelníček
Ten se sestavuje na celý týden dopředu. Důležité je při jeho přípravě myslet i na situace, kdy Vás zaskočí hlad. Po ruce proto vždy mějte zeleninu či vodu. Spolehlivě zaženou pocit hladu a zabrání šáhnutí po potravinách nezdravých. Se sestavením správného jídelníčku Vám mohou pomoci mnohé tabulky, které najdete na internetových stránkách výživových specialistů.