Jak vybrat správnou obuv

Správná a „zdravá“ obuv je pro naše nohy velice důležitá. Ač to tak nemusí vypadat, nošení nesprávné obuvi má za následek celou řadu deformit nohou, ale má vliv i na bolesti nohou, lýtek nebo cév dolních končetin. Budeme-li konkrétní, nesprávná obuv může způsobovat vbočené palce, kladívkovité prsty, kuří oka, otlaky, zarostlé nehty a artrózy kloubů nohy. Ploché nohy jsou také poměrně častým důsledkem špatných bot. Navíc v případě plochonozí nejde jen o estetickou záležitost, ale i o zdravotní. Bolesti nohou, lýtek, otoky nebo dokonce cévní problémy mohou mít příčinu právě zde.

Zdravá bota

Jak tedy vypadá zdravá bota? Podle odborníků z obuvnické a kožedělné asociace by měla splňovat několik kritérií. Pohodlnost, pružnost, pevnost, stabilitu, ale zároveň i ohebnost, prodyšnost a v neposlední řadě i módnost. Tato kritéria jsou skutečně obecná a je zcela jasné, že žádná bota nesplňuje tyto vlastnosti najednou. Nabízí se tedy jediné řešení – boty je třeba střídat. Mít speciální boty na sport, vycházky, pracovní obuv, domácí obuv a podobně.

Jak nakupovat zdravou obuv

Tvar boty

Obecná kritéria jsme si již představili, nicméně při nákupu bot je třeba držet se i jiných zásad. Tak tedy, zdravá bota by měla co nejvíce odpovídat přirozenému tvaru nohy člověka. Špička boty tak musí být dostatečně prostorná pro prsty, tvar je proto lepší kulatý, nebo kopírují tvar prstů. Palec také nemá rád jakékoli stlačení směrem dovnitř. Sečteno a podtrženo, špičaté boty nejsou vhodné pro celodenní nošení, třebaže vypadají hezky.

Velikost boty

Velikost boty je také důležitý parametr, na který je třeba se zaměřit. Prsty v botě by neměly doléhat k přední straně boty příliš těsně. Naopak, má být před nimi tzv. nadměrek, tedy volné místo o velikosti minimálně 1 centimetr. Je to z toho důvodu, aby prsty měly dostatek místa při samotné chůzi. Navíc nevěřte, že boty mají skutečně tu velikost, která je na nich napsaná. Vnitřní prostor se totiž může dost lišit. Proto je nutné nakupovat boty nejen podle čísla, ale vždy je i vyzkoušet.

Materiál bot

Materiál boty má vliv na to, jak bude bota měkká a ohebná. Nejměkčí by měla bota být v oblasti prstních kloubů, tedy v místě, kde se při chůzi nejvíce ohýbá.  Stejně tak je důležitá i tuhost, tloušťka a materiál podešve. To vše má vliv na to, jak snadno se vám bude v botách chodit, a proto je třeba obuv vždy vyzkoušet. Zkoušíme vždycky obě boty, plně je zavážeme nebo zašněrujeme a důležité je se v nich samozřejmě projít.

Nejpohodlnější boty jsou kožené nebo vyrobené z textilu. Bývají měkké a prodyšné zároveň. Pokud si nejste jisti, z jakého materiálu je bota vyrobena, zkontrolujte piktogram, který by měla každá bota obsahovat.

Pevnost boty

Každá uzavřená obuv má mít dostatečně tuhý a vysoký tzv. opatek, tedy vnitřní dílec v patní části svršku boty. Tvar má odpovídat tvaru paty, zároveň však netlačit a neklouzat při chůzi. Jinak jsou takřka hned přítomny otlaky, puchýře anebo i kostní nárůstky.

Bota by neměla tlačit nejen na patě, ale ani nikde jinde. Nespoléhejte na tvrzení, že bota se časem vytvaruje podle vašich nohou nebo se roztáhne.

Hmotnost bot

Mohlo by se to zdát jako zbytečnost, ale i hmotnost boty je jedno z důležitých kritérií. Měla by být pokud možno co nejmenší. Protože každé navýšení hmotnosti boty o 100g znamená, že naše nohy zvednou denně o 1 tunu navíc.

Vysoké podpatky, ano nebo ne?

Vysoké podpatky dělají ženám pěkné nohy, o tom není pochyb. Nicméně lékaři upozorňují, že podpatky vyšší než 4 centimetry nejsou pro naši nohu fyziologicky přizpůsobeny a nejsou ani vhodné pro správný stereotyp chůze. Na svědomí mají přetížení nožní klenby, deformity palce a prstů nohy, narušení stereotypu chůze a přetěžování kloubů nohy a hlezna.

Boty bez jakéhokoli podpatku ale také nejsou žádná výhra. Naopak, jelikož se běžně pohybujeme na tvrdém povrchu, jako je beton, asfalt nebo dlažba, je pro chůzi a celou noho vhodný měkký stabilní podpatek vysoký zhruba dva až tři centimetry. Boty bez podpatku přetěžují Achillovu šlachu a přechod a odlepení nohy od podlahy při chůzi jsou toporné.

Crocsy, ano nebo ne?

Crocsy, velice populární druh obuvi mezi lidmi, nicméně mezi lékaři už tolik ne. Rychle se nazouvají a snadno udržují. Nicméně z dalších kritérií na zdravou botu toho splňují pramálo. Nejsou proto vůbec vhodné na celodenní nošení, do práce nebo do školy, ani jako přezůvky místo bačkor. Posloužit mohou na „krátká přeběhnutí“, k vodě, bazénu a podobně.

Pozor na otlaky

Otlaky nebo kuří oka bývají často výsledkem nesprávné obuvi. Pokud se vám nedaří vypořádat se s nimi v domácích podmínkách, je třeba navštívit pedikérku. Co je ale důležité, věnovat péči i nohám, a to alespoň jednou týdně je ošetřit pemzou a zvláčnit hydratačním krémem.

Chůze naboso u malých dětí

O tom, zda mají malé děti, sotva začnou dělat první krůčky nosit obuv nebo chodit naboso si pokládá snad každá maminka. Podle odborníků je vhodná chůze naboso, avšak pouze na určitém terénu. Tím je chůze v trávě nebo v písku, ovšem nikoli na tvrdém povrchu. Pokud jde o chůzi na betonu, v domácím prostředí pak na dlažbě nebo plovoucí podlaze, je třeba dítěti obout obuv nebo bačkory. Jinak může vzniknout vadné držení nohou v kotnících a poté následně až bolesti nohou i kyčlí.