Cukroví na poslední chvíli

Zbožňujete nepečené cukroví nebo zkrátka jen nestíháte, ale nechcete mít prázdný sváteční stůl? Můžete koupit krabičku sladkostí v supermarketu nebo koupit pár surovin a vytvořit dokonalé nepečené cukroví za pár minut!

Kokosové kuličky s likérem

Delikátní spojení bílé čokolády s vaječným koňakem a kokosem zaujme každého!

Na 25 kuliček budete potřebovat:

  • 200 g bílé čokolády
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 ml vaječného likéru
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 20 g másla

Bílou čokoládu rozpusťte spolu s máslem ve vodní lázni, poté k ní přidejte likér a kokos. Hmotu vychlaďte, tvarujte z ní kuličky a ty obalujte ve strouhaném kokosu.

Ořechové koule s rumem

Kakaové sušenky s ořechy a rumem tvoří dokonalou kombinaci pro nekonečné mlsání.

Na 30 koulí si připravte:

  • 250 g sušenek Koka
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g mandlí
  • 100 ml rumu
  • 50 hořké čokolády
  • 70 g másla
  • 25 g moučkového cukru

Sušenky rozdrťte, pokapejte rumem a nechte odležet, aby zvlhly. Čokoládu a vlašské ořechy nastrouhejte a smíchejte. Máslo utřete s cukrem do pěny a smíchejte s rumovými sušenkami, čokoládou i vlašskými ořechy. Hmotu nechte ztuhnout v lednici, poté z ní tvarujte kuličky a obalujte je v mletých mandlích.

Perníkové lanýže

Sušené švestky lanýže ozvláštní, perníkové koření dodá vánoční aroma.

Na 25 kousků budete potřebovat:

  • 250 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 50 g sušených švestek
  • lžičku perníkového koření
  • holandské kakao

Máslo se smetanou přiveďte k varu, přelijte jím na kousky nasekanou čokoládu a rozmíchejte v hladký čokoládový krém. Přidejte perníkové koření a švestky pokrájené na drobné kousky a promíchejte. Hmotu nechte ztuhnout v lednici, poté z ní tvarujte kuličky a ty obalujte v hořkém kakau.

Čokoládový salám

Klasika, se kterou piškoty nebo zbytky nepovedeného cukroví přetvoříte na originální dobrotu.

Připravte si:

  • 300 g dětských piškotů
  • 150 g hořké čokolády
  • 150 g moučkového cukru
  • 160 g másla
  • 50 g kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vejce
  • strouhaný kokos

Piškoty rozdrťte a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Změklé máslo utřete s cukrem do pěny, přidejte rum, vejce a kakao. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a rozdrcené piškoty a vytvořte hmotu, kterou dáte do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí z hmoty vyválejte několik šišek a obalte je v nastrouhaném kokosu. Ty jednotlivě zabalte do alobalu nebo potravinové fólie a uchovávejte je v lednici. Před podáváním čokoládový salám nakrájejte na kolečka.

Bonbóny z fíků

Sušené ovoce s ořechy chutná vždycky, když navíc zavoní rumem, víte, že Vánoce jsou tady.

Na fíkové bonbóny budete potřebovat:

  • 200 g sušených fíků
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g lískových ořechů
  • lžíci rumu
  • lžíci citrónové šťávy
  • 1 bílek

Fíky nasekejte na drobné kousky a promíchejte je s rumem. Přidejte nastrouhané ořechy, moučkový cukr, bílek a citrónovou šťávu. Vypracujte tuhou hmotu a nechte ji chvilku odležet. Z těsta potom tvarujte kuličky, obalujte je v moučkovém cukru a aranžujte do papírových košíčků.

Mila kuličky

Originální kuličky z oblíbených oplatek zmizí ze stolu jako první.

Připravte si:

  • 3 oplatky Mila
  • 125 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 3 lžíce ořechů
  • 3 lžíce rumu
  • strouhaný kokos na obalení

Oplatky nastrouhejte, přidejte změklé máslo, nastrouhané ořechy a rum. Směs promíchejte a dejte zatuhnout do lednice. Poté tvarujte kuličky a obalujte je ve strouhaném kokosu.